Borredà, panoràmica

Turisme
EL CASC ANTIC DE BORREDÀ

Borredà es va anar formant al voltant de l'església parroquial de Santa Maria, quedant establert el nucli central antic del poble. L'estructura actual es consolida als segles XVII i XVIII, i queden formats els carrers de la Processó, de Berga, de la Font, de Sant Jaume de Frontanyà, de Dalt i de Manresa. Tanmateix queden delimitades la Plaça Major i la Placeta (Plaça del Padró).
Cal destacar la reconstrucció en pedra de quasi totes les cases d'aquest casc antic, i també la conservació en pedra dels carrers.


Carrer de l'església

Sant Sadurní de Rotgers


SANT SADURNÍ DE ROTGERS

Sant Sadurní de Rotgers és una església romànica, edificada al segle XII, sobre una anterior església del segle IX. Està situada al bell mig de boscos, i s'hi accedeix per una pista rural, de bon accés, que surt de la carretera de Sant Jaume de Frontanyà. Molt ben restaurada. A destacar el seu campanar a sobre de la volta de l'església. Es recomana la seva visita. A ponent a uns 100 m. Són visibles restes de murs, d'una edificació suposada de Rodgari. Al Museu Episcopal de Vic s'hi conserva un magnífic frontal de l'altar.


LA RIERA DE MERLÈS

Situada a la part est del municipi de Borredà, fa de frontera natural amb el Ripollès, i el Lluçanès. El punt d'encontre es el Cobert de Puigcercós, i encara que va de nord a sud, recomanem la visita a la zona sud (millor si es fan ambdues). El curs de l'aigua ha creat racons molt bonics. Al començament hi trobem el Pont de Roma, medieval. Hi ha gorgs ben grossos, i estrets congostos. Cal destacar les goles de les Heures, i el Gorg Blau. Destaca també la construcció de Boatella, una de les cases més antigues i importants de Borredà.


Riera de Merlès

El gorg del salt


EL GORG DEL SALT DE BORREDÀ

És un saltant d'aigua, a la riera de Mergançol, sota mateix del poble, al costat de can Tisoi. Es feia servir com a lloc de bany, ja que les aigües són ben netes, i hi ha un bon gorg. De fàcil accés, caminant.


SANT ESTEVE DE COMIÀ

Petita església parroquial, romànica al seu origen. Ara des de les obres del segle XVIII es conserva ben poc del primitiu romànic. Situada a un turonet, a prop del Cobert de Puigcercós. S'hi pot arribar en cotxe. La rectoria està habitada.


Sant Esteve de Comià

Bosc de pi


BOSCOS

Cal fer un esment important als boscos. Borredà està totalment voltada de bosc, especialment de pi roig (rajolet). Des del poble de Borredà hi ha moltes excursions, curtes i més llargues, per fer a peu, a qualsevol part dels boscos. Són boscos frondosos i ben explotats. Pujant cap a les carenes, especialment les del sud, es veuen unes bones vistes de la vall de Borredà.


LES FONTS

A Borredà hi ha diverses fonts. Cal explicar que amb el temps algunes es van perdent. També es nota la manca d’aigua. Al mapa de rutes, que hi ha a la Plaça Major, es poden ubicar.

Font de la Llusada
Font de la Serra
Font de l’Àngel
Font de l’Hostal
Font del Llop
Font del Pontarró
Font de la Pedra
Font de Roca Roja


Font de la Mata

Església de Sant Jaume de Frontanyà

Absis de Sant Jaume de Frontanyà

ESGLÉSIA DE SANT JAUME DE FRONTANYÀ

La construcció romànica més important de la contrada, al terme municipal de Sant Jaume de Frontanyà. Es va edificar entorn de 1070, com a seu d'una comunitat de canonges agustinians.

És un dels edificis més unitaris i emblemàtics de Catalunya, el seu volum i equilibri la fan una de les esglésies més importants de l'arquitectura romànica catalana. Es destaca el cimbori de dotze cares, únic al país.

El seu estat de conservació és bo. És imprescindible una visita. Les claus es poden demanar a qualsevol dels dos hostals del poble.


SANT PERE DE SERRALLONGA

Antiga església parroquial, del municipi d'Alpens. Romànica del segle X, reformada al segle XI. El dins de l'església està molt reformat. La seva visita és interessant com a església rural isolada. Per a la seva visita es pot contactar amb el rector de Borredà (938.239.097)

Sant Pere de Serrallonga

Embassament de la Baells
EMBASSAMENT DE LA BAELLS

L'embassament de La Baells, al curs dels rius Llobregat i Mergançol, al terme municipal de Cercs i de Vilada, a uns 8 Qm. De Borredà. Aquest embassament té dues branques, la de Cercs que segueix el curs del riu Llobregat, i la de Vilada que segueix el curs del riu Mergançol. Tot l'embassament està rodejat de boscos de pi roig, fins a tocar l'aigua. Apte per a esports nàutics i pesca. És travessat per un viaducte, la C-26, de Berga a Ripoll.

 

Inici | Notes Legals | Termes d'ús | Mapa Web
Web dissenyada: Miquel Esteve i Esteve